Наводнени дворове, мазета и заведения в Сливенско
Наводнени дворове, мазета и заведения в Сливенско / Дарик Сливен архив

Десетки сигнали за наводнени частни дворове и приземни етажи са подадени тази сутрин в отдел „Обществен ред и управление при кризи и отбранително мобилизационна подготовка" в община Сливен. Това съобщи за Дарик началникът на отдела инж. Снежана Кънева.

Над 20 къщи и дворове в село Бозаджии са наводнени. Поройният дъжд, който се изля тази нощ е наводнил и кметството. В село Жельо войвода се изгражда временна земнонасипна дига, с която да се спре нов разлив на река Сажевица.  Дигата е  с дължина 200 метра. По данни на кметовете там отводняването е извършено от самите стопани на имоти.

Преливането на язовира в село Горно Александрово е довело до разрушаване на двете подпорни стени на отвеждащия канал, при което цялото количество вода се е разляло на 4-5 км. по протежение към пътен възел Петолъчката, макар че преди няколко години изкуствено е била прерязана язовирната стена, за да се предотвратят наводнения или скъсване на стената. За ограничаване на последствията там ще се работи на два етапа - възстановяване на двете диги и на отвеждащия канал, както и на язовирната стена. Голяма част от възстановяването  се изгражда със средства от общината, но ще се търси  финансиране от Комисия по възстановяване и подпомагане към МС и европейските проекти, заяви Кънева.

Подаден е и сигнал за наводнено заведение на ул. „Раковски" в Сливен. В Гражданска защита до момента са подадени два сигнала за отводняване. Наводнено е котелното помещение на заведение в село Катунище, заяви директорът на институцията инж. Кръстьо Славов. Екипи са отводнявали и прелял кладенец в село Блатец.

16 литра на кв.м е падналото количество дъжд тази нощ в община Сливен.