Научна сесия в Сливен  за 115 години от рождението на Елисавета Багряна
Научна сесия в Сливен за 115 години от рождението на Елисавета Багряна / netinfo

115-годишнина от рождението на поетесата Елисавета Багряна ще бъде отбелязана с юбилейна научна сесия в Сливен. Това съобщи за Дарик Дора Ескидарова, началник отдел „Култура” в общината.

Научната сесия ще бъде съпроводена от документална изложба, в подреждането на която са се включили всички културни институти на Сливен. Ще бъде представен документален запис на гласа на Багряна, който се пази в местното поделение на Държавния архив.

Научната сесия е съвместна проява с института по литература към БАН. Лектори ще бъдат професор Иван Сарандев, д-р Вихрен Чернокожев и други литературоведи. На 17 април в зала "Сирак Скитник" пък ще бъде открита изложба от фонда на Музея за резбарско и зографско изкуство в Трявна. По-късно вечерта в Клуба на дейците на културата ще се проведе рецитал на възпитаници на поетесата Валентина Димитрова, посветен на Априлското въстание. Доклад ще изнесе и Цвета Башева за участието на сливенски регион и неговите жители във въстанието.

До края на месеца са предвидени още прояви. Всички те са част от Майските дни на културата, чийто основен организатор е община Сливен.