Нараства броят на посетителите в сливенските музеи
Нараства броят на посетителите в сливенските музеи / Дарик Сливен

Все повече пътуващи от и към Черноморието се отбиват в музейните обекти в Сливен, които работят на пълен капацитет и през лятото. Отчита се засилен интерес на младите хора към къщата-музей „Хаджи Димитър". Музейният комплекс е включен в Стоте национални туристически обекта. Той се състои от две сгради - родната къща на войводата и хана, разположени в два съседни двора и свързани помежду си с малка вратичка.

В Регионалния исторически музей интерес представлява изложбената експозиция „Съкровища-музей-памет", съобщи Дора Пондалова, експерт „Връзки с обществеността" в музея. На третия етаж са изложени всички новооткрити експонати по време на археологическите разкопки през годините, провеждани от експедиция ТЕМП, с ръководител покойният Георги Китов.

В къщата-музей на Сливенския бит интерес представлява откритата през миналата година експозиция, насочена предимно към учениците.  Там могат да се видят ритуали и обреди от Сливенски регион.

Тревожна е тенденцията към все по-намаляващия брой посещения от ученици. Разработвани са редица тематични беседи, свързани с учебния материал, от които преподавателите не се възползват. Преди години се е наблюдавало висока посещаемост в музеите в четвъртък, когато не се плаща такса за вход, докато сега това вече не е така, отбеляза Дора Пондалова.

Тя е убедена, че начинът за привличане на посетители са повече анимация и атрактивни форми. Всичко това е свързано със средства, а в същото време се налага орязване на бюджета с над 40 хиляди лева.