Наградиха участниците в два конкурса на Европейския информационен център
Наградиха участниците в два конкурса на Европейския информационен център / netinfo

Деца и младежи – победители в два конкурса в Годината на междукултурния диалог бяха наградени днес в Европейския информационен център в Сливен. Конкурсите за ученици, организирани от центъра, бяха „Чуждите думи в българския език” и фотоконкурса „Най-различния клас или група от детската градина без дискриминация”.

12 деца са отличени в първия конкурс, като те са били разделени в две възрастови групи. Преводът на участниците на 16 чужди думи и 4 съкращения могат да бъде прочетен в сайта на Европейския информационен център Европа Директ, съобщи Стоян Марков, директор на Дирекция "Икономическо развитие и европейски програми" в Община Сливен.

Във втория конкурс участниците е трябвало да изпратят снимка на клас или детска група, където няма дискриминация. Тук на първо място е фотосът, изпратен от филиала на ЦДГ „Божур”. “Не бе отдавна времето, когато децата в детската ни градина бяха само българчета. Сега в нашата група има представители на пет различни етноса и националности” – са написали децата.

Втората снимка е изпратена е от Десислава Зоин, ученичка в 1-В клас от начално училище “Васил Левски”, снимка са изпратили и членовете от Евроклуб от 10-А клас при ПГИ “Димитър Табаков”.

Тези конкурси стимулират учениците и децата и имаме идея да провеждаме такива почти всеки месец – каза още Стоян Марков.

По време на церемонията са били наградени и участниците в месечната викторина на Европейския информационен център.