Наградиха фирмите с най- голям икономически принос
Наградиха фирмите с най- голям икономически принос / Дарик Сливен, архив

На тържествена церемония бяха връчени грамоти на фирмите от област Сливен с най-голям принос в развитието на областната икономика. Събитието се проведе в областна администрация, а наградите връчи областния управител Корнелий Желязков.

Той подчерта, че сред стратегическите цели на областна администрация Сливен е подпомагането на икономическия растеж и ускоряване процесите на преструктуриране в индустрията, селското стопанство и услугите.

Класацията „Топ 100 – лицето на бизнеса” е изготвена със съдействието на Териториално статистическо бюро – Сливен. Тя включва първите 100 фирми от областта или развиващи дейност на територията на Сливенска област, които имат най-добри показатели. Освен това е направена и класация „Топ 10” на фирмите по водещи икономически сектори.

В допълнение фирмите са класирани и по няколко качествени показателя: иновации, средна работна заплата, експортна ориентация и размер на инвестициите.

По икономически сектори водещите фирми са в строителството, производството на текстил и облекло, хранителти продукти и напитки, производство на машини и оборудване, търговия, хотелиерство, дървопреработване и производство на мебели, както и хуманно здравеопазване.