Общински жилища
Общински жилища / община Сливен, Архив
585 са общинските жилища в община Сливен през 2017 година. Списъкът е одобрен от Общинския съвет, съобщи за Дарик секретарят на общината Валя Радева. От тях 310 са за лица, настанени по административен ред   и имащи право да закупят общинско жилище, 199 са за настаняване на  крайно нуждаещи се,  ведомствени 55 и резервни 21.

15 общински жилища са продадени през 2016 година, от тях 10 са закупени на разсрочено плащане, уточни Радева.  Продажбата се извършва на пазарни цени, като в повечето случаи те съвпадат  с данъчните оценки или са малко по-ниски. Предстоят изменения в Наредбата за условията и реда за установяване жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища.

 Една от промените е непрекъсната адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес не по - малко от 5 години и за семействата е необходимо единият от членовете да  има адресна регистрация не по-малко от 5 години. Предложените изменения предстои да бъдат гласувани на сесия на Общински Съвет Сливен през месец февруари.

Ако Наредбата се приеме през месец февруари, окончателният списък ще бъде обявен през месец април, добави  още Валя Радева.