Куклено-театрални празници в Ямбол
Куклено-театрални празници в Ямбол / интернет

 

Националният куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” ще бъде открит днес в  17.00 ч. пред кукления театър в Ямбол, където ще бъде открит и барелефът на патрона на културния институт – Георги Митев. Автор на барелефа е големият български скулптор Георги Чапкънов.

Фестивалът има за цел създаването и поставянето на сцена на нови драматургични произведения за куклен театър. Той се провежда през година в последната седмица на месец април. Фестивалът е уникален с това, че има две направления – литературен конкурс за написване на пиеса – приказка за куклен театър и преглед на спектаклите, реализирани в периода май 2011- декември 2012г.

Връчването на наградите за драматургия и премиерата на сборника с наградените пиеси „Приказна фиеста” ще започнат веднага след официалното откриване. През седмицата свои постановки ще представят театрите от Габрово, Велико Търново, Хасково, Варна, Силистра, Тополовград, Видин, Сливен, Бургас, Търговище и домакините от Ямбол.

Куклено-театралните празници в Ямбол тази година се радват и на широко международно участие. В извънконкурсната програма ще се представят Вологодски областен куклен театър „Теремок” – Русия, Задкарпатски регионален куклен театър „Бавка” – Украйна и куклен театър „Гъливър” – Галац, Румъния.