Кукерската група в Драгоданово - на международен фолклорен фестивал
Кукерската група в Драгоданово - на международен фолклорен фестивал / Община Сливен

Кукерската група при НЧ ”Изгрев 1928” - село Драгоданово ще вземе участие в X Международен фолклорен фестивал “Евро фолк - Черно море 2014”. Музикалният форум ще се проведе от 17 до 22 юни в градовете Приморско и Китен. Фестивалът се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк” – Светът.

„Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват по повече от 50 кабелни телевизии в България, по сателитните и национални телевизии, както и по световните Internet телевизии. Така се изпълнява основната цел на Музикалните празници “Евро фолк“- Светът е телевизия” за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите”, каза секретарят на читалището в Драгоданово Мариана Стоянова.

Ръководител на кукерската група от Драгоданово е Станка Първанова. В репертоара са включени традиционни обичаи и моменти от живота на българина: сватба, обработване на земята, танци и наричания за плодородие, за прогонване на злите сили, за победа на доброто, за голям берекет, добруване и благополучие на хората.

Кукерската група има над 40 участия, някои от които в село Камен, град Стралджа, в силистренското село Калипетрово, в Перник, Раковски, Ямбол, в село Широка лъка, в Стара Загора, на Националния събор на българското народно творчество - Копривщица. Носител е на много награди и отличия.  Лауреат е на „Кукерландия” – 2011, 2012 и 2014 година в Ямбол. На 21-вия Международен фестивал „Сурва 2012” Перник има сребърен медал за костюми и маски на групата.  Има присъдена І-ва категория от Международната организация за народно изкуство „Общество за фолклор”. Групата получава първа награда за маски и костюми от 13-тия Международен фестивал на  кукерските и маскарадни игри „Кукове –Раковски 2013”. Взема първа награда от Маскараден фестивал Стара Загора 2014г., първа награда за групата от „Кукерландия 2014” - Ямбол и две индивидуални награди на За „Кукерската булка” и за „Маска на Кукер”. През март 2014 г. групата е удостоена с Лауреатско звание и й е присъдена категория „Представителна” от Международната организация за народно изкуство към  ЮНЕСКО - Общество за фолклор - Българска секция.