Комисията за защита от дискриминация в Сливен заседава
Комисията за защита от дискриминация в Сливен заседава / netinfo

Петчленен състав на Комисията за защита от дискриминация ще проведе заседание по преписка, образувана по жалба на жена от Сливен срещу Община Сливен, срещу 9 юридически лица – акционерни дружества, фирми за търговска дейност, както и срещу управителен съвет на етажна собственост.

Оплакванията са заради недостъпна архитектурна среда. За града се визира състоянието на тротоарната настилка, което не позволява по нея да се движат детски и инвалидни колички. Споменава се за разбити плочки, разхвърляни камъни, пясък, стълбове по средата на тротоара, надигнати настилки от коренища на дървета, куп други препятствия, които принуждават майките с колички и хората с увреждания да слизат на уличното платно.

Приложени са множество снимки на такива улици. Има оплаквания срещу недостъпността на 6 банки, няколко супермаркета, болница, бизнессграда, галерия и др. С три банки жалбоподателката е постигнала споразумение, с което те поемат ангажимента да осигурят достъпна среда до сградите, които стопанисват, като две от банките вече са го направили, а комисията от своя страна е одобрила тези споразумения и е прекратила с решение производството по отношение на тези три ответни страни.

На предишното заседание има съгласие у страните – жалбоподателката и още две банки като ответни страни, да се работи върху споразумение за помирение.