Кмет ще строи Дом на доброто на Пророка Дядо Влайчо
Кмет ще строи Дом на доброто на Пророка Дядо Влайчо / община Нова Загора

От две години кметът на община Нова Загора Николай Грозев е подел благородна идея да съгради храм на феномена Дядо Влайчо от село Коньово.

За най-добрия пророк по нашите земи се знае много малко, тъй като във времето, в което е живял, той е бил преследван и изтезаван от тогавашния режим. Почти всички негови записки и предсказания са иззети по време на обиски в дома му в с. Коньово, Новозагорско.

След края на войната от 1916 г., славата на младия пророк се разнася навред по нашите земи. За да предскаже бъдещето на династията, го търси и самият цар Борис III. Тайният съветник на царя - Лулчев, е организирал срещата им. По онова време царят имал дъщеря, а пророка му предсказва, че ще има син - наследник, но после го смразява с думите: „Нито ще е царствен, нито ще царува". По-късно предсказва с голяма точност и смъртта на вожда на партията Георги Димитров и от този момент започват неговите тегоби.
За Дядо Влайчо се знае, че е бил изключително близък до учителя Петър Дънов, дори е спряган за негов заместник. Наричан е „Безсребреник", защото е помагал без да взема пари. Негови са думите: „Силата даром съм получил от Бога, даром я давам."
През 70-те години в България събират всички ясновидци на национален конкурс. Явяват се над 200 души, в това число и пророчицата Ванга. Дядо Влайчо е признат за най-добрия, а след него се нарежда баба Ванга.

След това събитие и Людмила Живкова отива да го пита за съдбата на близките си. Делата на пророка тепърва ще излизат на бял свят. На колко много хора е помогнал и какви предсказания е направил във времето малко се знае.

Кметът Николай Грозев, въодушевен от среща с Дядо Влайчо в последната година от земния му път, има решимостта и волята да съгради Дом на доброто в негова памет и прослава. Пророкът го вика по име в края на късната есен на 1980 г. Дядо Влайчо задържа 20-годишния Николай дълго време около себе си и му предсказва и разказва много неща, които се случват и до ден днешен. Днес кметът се чувства щастлив от това, че се е срещнал на живо с пророка и го благославя като светец.

Окрилян от сбъднатите предсказания на Дядо Влайчо, Николай Грозев се среща с последните живи близки на светеца, събира негови вещи и подреждат кът на пророка. През 2014 г. с дарения изгражда и поставя паметник в центъра на с. Коньово.

Днес, идеята на кмета е да съгради Дом на доброто на Пророка на народа - Дядо Влайчо, в който да бъдат изложени негови лични вещи, дрехи, писма, кандилото и Библията, която е носил и държал пророкът в ръцете си, и др. предмети. „Нека хората се докоснат до тези неща, нека почувстват духовната сила на Дядо Влайчо. В днешно време срещаме повече лоши неща в ежедневието си, много от тях ги посаждаме в душите си дори. Дано да изградим този храм на доброто и нека той да помага на тези, които го посещават, да бъдат по-добри, по-смирени и по-щастливи. Мисля, че това искаше да вижда Дядо Влайчо."

Банкова сметка на Община Нова Загора за набиране на средства за изграждане на Мемориален комплекс на Дядо Влайчо:
Алианц Банк България, клон Стара Загора, офис Нова Загора
BG47 BUIN 79038455777806
BIC:BUINBGSF
код за вид плащане - 445100