Кавръков: Ще ангажирам всички държавни служби в Коледната кампания
Кавръков: Ще ангажирам всички държавни служби в Коледната кампания / netinfo

Вече има интерес към Коледната благотворителна кампания, която обявихме на 16 ноември, заяви областният управител на Сливен Марин Кавръков. Има фирми, които заявяват желание за участие и подкрепят инициативата. 

Екипът на областния управител продължава с организацията и на 20 ноември ще бъдат организирани работните групи. Ще бъде определено кои от тях ще се занимават със събирането на даренията - пари, дрешки или храни. За паричните постъпление най-вероятно ще се обяви дарителска сметка.

 „Когато става въпрос за пари, моментът е много деликатен. Може би едната от работните групи ще се занимава само с тях и затова съм поканил банкери. Те да решат в коя сметка ще се превеждат пари и ако направим каси, кой ще ги контролира, за да не злоупотреби някой с доверието и желанието на хората. Искам да има най-широк обществен контрол", каза Марин Кавръков.

След като средствата се съберат, ще бъде решено какво ще се закупува с тях. В областна администрация има пълна справка за нуждите на деца и възрастни хора в неравностойно положение във всички 24 социални заведения в областта. Това са домове където пребивават болни хора, бедни, изоставени деца. Социалните домове са заявили съвсем елементарни нужди: тоалетни принадлежности - сапун, прах за пране, паста за зъби, памперси и хранителни продукти - захар, кус-кус, нишесте, фасул, ориз, грис, олио.

Въз основа на събраната актуална информация от социалните домове, потребностите им възлизат на около 6400 лв. Областна администрация е изпратила молба към социалното министерство за финансова помощ, но вероятността да бъде осигурена не е голяма.

Благотворителната Коледна кампанията се провежда под мотото „Весела Коледа за всички". Областният управител увери, че ще ангажира в нея всички държавни служби, които са на негово подчинение.