Каменец се готви за празник
Каменец се готви за празник / пресцентър Община Стралджа

200 години от основаването на стралджанското село Каменец ще бъдат отбелязани през август. Инициативният комитет за организиране на честването се оглавява от Райка Петрова. Тя е вносител на докладна записка до кмета на Община Стралджа Митко Андонов и Общинския съвет за празника, която се придружава и от приетата програма.

На 28 август селото, което възрастните помнят и с името Еникьой, ще събере млади и стари от близо и далеч. Инициативният комитет обединява представители на кметството, читалищното и църковното настоятелство, общественици. С помощта на спонсори предстои ремонт на читалището и църквата, хигиенизиране на централната част, предвижда се още откриване паметник на основателя на читалището Петър Янков, който е и автор на историята на селото. За празника всички присъстващи ще могат да си осигурят книгата, в която са посочени много и интересни факти от историята на древното селище.

В културната програма има идея да се включат както самодейните състави към читалището, които предстои да се увеличат и с танцов състав,  така и гостуващи групи от общината. Според кмета на селото Живко Димитров, който е основния двигател по подготовката на празника, няма да липсват и изненади. Идеята е както жителите на Каменец, така и тези, които са напуснали родното място, да почувстват необходимост да се върнат и да вземат участие в проявите.