Изложбата „В името на драгоценното ни Отечество!”  гостува в Русе
Изложбата „В името на драгоценното ни Отечество!” гостува в Русе / Община Сливен

Изложбата „В името на драгоценното ни отечество“, посветена на 175-та годишнина от рождението на воеводите Хаджи Димитър/ р.10 май 1840 г/ и Стефан Караджа /р. 11 май 1840 г/, беше открита на 10 юни в Регионалния исторически музей в Русе.

Градът е свързан със съдбата им, тъй като костите им се съхраняват в Пантеона на възрожденците в Русе. Експозицията е подготвена от Регионалния исторически музей в Сливен. Автори на изложбата са Росица Георгиева и Мария Кирова от музея в Сливен.

Основните акценти в изложбата представи авторката Росица Георгиева. В снимки, документи и текстове тя разказва за живота и делото на двамата поборници за освобождението на България от турско робство. Снимките, използвани за подготовка на паната, са взети от музея в Сливен и от централни архивохранилища, разказа още Росица Георгиева.

Показани са определящи етапи в житейския и духовен път на израстване на двамата бележити войводи – Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Обръща се внимание на родното място и семейството на всеки от тях; на хайдушкия период от дейността на Хаджи Димитър; Белградската легия и участието на Стефан Караджа в нея и др. Подчертана е ролята на Георги С. Раковски и неговото влияние върху цяло поколение активни дейци на национално-освободителното ни движение през 60-те години на ХІХ век.

Отделя се особено място на създаването и дейността на обединената чета от 1868 г.-  показани са част от нейните идеолози, част от щаба на четата, от документалните свидетелства, достигнали до наши дни за този саможертвен път от Дунав до Балкана на борците срещу чуждото робство, тръгнали да вдигат своя народ на въстание.

Наред с основната цел на изложбата – един поклон пред подвига на двамата войводи и техните четници, тя има стремежа да предизвика интерес към възрожденския паметник – Къща музей „Хаджи Димитър” в Сливен, както и към родното място на другия войвода – в село Стефан Караджово, общ. Болярово.

Жителите и гостите на дунавския град ще могат да я разгледат до края на юни. От 1 юли тя ще бъде изложена във Велико Търново.