Избират най- добър готвач, сервитьор и барман
Избират най- добър готвач, сервитьор и барман / Община Сливен

В рамките на два дни ПГ по хотелиерство и туризъм “Акад. Неделчо Неделчев“ – Сливен  е домакин на втория кръг на състезанието  по професии в категории „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад барман“ и „Най-добър млад хлебар – сладкар“, който е регионален за страната.

Тази година своето майсторство в него демонстрират ученици от 14 професионални гимназии в страната от градовете Сливен, Котел, Пловдив, Бургас, Несебър, Поморие, Стара Загора, Казанлък, Хасково, Павел баня, Хисаря, Сопот, Асеновград, Ямбол.

„В Сливен отдаваме голямо значение на професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ и се радвам, че тя за пореден път е домакин на толкова голямо състезание“,  посочи кметът Кольо Милев по време на официалния старт на кулинарната надпревара. „Страната ни развива туризма и затова  всички погледи ще бъдат  насочени към вас в бъдеще“, каза още кметът и посочи, че  освен в Сливен, днес състезанието се провежда в още два града на България – Габрово и Велинград.

„Днес в Сливен присъстват най-добрите ученици от съответните професионални училища и съм сигурна, че състезанието ще се превърне в един голям празник за всички“, каза директорът на РИО на МОН- Сливен Бисерка Василева- Михайлова, която пое и ангажимента да направи всичко възможно състезанието да се провежда всяка година в Сливен.

Избират най- добър готвач, сервитьор и барман
netinfo

По регламент учениците имат зададени параметри за това какво могат и какво не могат да използват в състезанието, който е утвърден от министъра на образованието в началото на годината. В хлебарството например, състезателите нямат право да използват готови украси – те сами трябва да ги направят, а за готвачите тази година има пълна свобода на продуктите като акцентът пада върху подправките- те трябва да бъдат от региона, в който се провежда състезанието.

Постиженията на учениците ще се оценяват от представители на Асоциациите на професионалните готвачи, сервитьори, бармани и хлебар-сладкари. Наградата за победителите заели първите три места в състезанието е прием без приемен изпит в университет по хранителни технологии. Състезанията от регионалния кръг се очаква да приключат днес в 17.45 часа, а тържественото връчване на наградите ще бъде в 19.30.

Националният кръг на състезанието за най-добър готвач, сервитьор, барман и хлебар-сладкар ще се проведе от 23 до 25 април  2015 г. в Пловдив като всяко училище ще се представи от ученик и ръководител.

Избират най- добър готвач, сервитьор и барман
netinfo

Организатор на състезанието е Министерство на образованието и науката в партньорство с Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, Българска асоциация на професионалните готвачи и Евро-Ток Интернационал.