Иванка Денева бе сред официалните гости на Литературните празници в Ракитово
Иванка Денева бе сред официалните гости на Литературните празници в Ракитово / личен архив

Писателката и литературен критик д-р Иванка Денева бе сред официалните гости на провелия се за четвърти път в Ракитово Национален литературен конкурс на името на поета, сатирика и общественика Милош Зяпков. В тридневната празнична програма отчитането на резултатите от конкурса (организиран от Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружението на писателите в гр. Пазарджик) събра в читалищe “Будилник” част от културния елит на страната и региона.

Присъстваха членове на семейство Зяпкови - братът на поета Костадин Зяпков – главен организатор и председател на читалището, съпругата му Николинка Зяпкова и техните деца, ръководството на общината, общественици, автори, много граждани. Сред официално поканените лица, освен д-р Иванка Денева, бяха проф. Златимир Коларов – председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и писател,  талантливият кинорежисьор Коста Биков, издателката Божана Апостолова, Димитър Атанасов - омбудсман на Пловдив, писател и драматург,  режисьорът кино-документалист, д-р по кинознание и телевизия Валентина Фиданова, Емил Милев – поет и журналист от Пловдив и  други творци от страната.

Жури с председател видният литературен критик Никола Иванов анализира резултатите от конкурса,  постиженията и участието на творци от цялата страна – в основното и в съпътстващото „творческо  състезание” - за автори от Пазарджишка област, предоставили произведенията  си  за 2011 година в жанровете, в които е творил Милош Зяпков - поезия, кратка проза (разказ и есе), сатира, съобщи Иванка Денева.

Бяха отличени млади творци, които правят успешно творческите си стъпки в литературата, а наградата „Милош Зяпков” (плакет, грамота и парична сума)  бе присъдена на поетесата Аксиния Михайлова, автор на няколко стихосбирки, преводач и съставител. Призът й се дава за поетичната книга „Разкопчаване на тялото”.