Инспектори следят за спазване на Закона за безопасни условия на труд
Инспектори следят за спазване на Закона за безопасни условия на труд / netinfo

341 предприятия са били проверени през април и май на територията на областите Сливен и Ямбол от специалисти на Инспекцията по труда. Извършени са общо 347 проверки.

През отчетния период е установено, че от проверените 277 предприятия с повече от един нает работник, изискването на Закона за безопасни условия на труд за изготвяне оценка на риска са изпълнили 271 (98 %) предприятия от различни икономически дейности. В 262 от проверените предприятия има утвърдена програма за премахване, ограничаване и контрол на риска.

В повечето случаи оценяването на риска за здравето и безопасността на работещите се осъществява не от работодателя, а от външна Служба трудова медицина, като в по-голяма част от проверените предприятия оценката се основава на данни от проведени наблюдения и измервания на факторите на работната среда и на специфични показатели за безопасност на работните процеси, работното оборудване и работните места.

През отчетния период на 2013 г. са констатирани общо 1398 нарушения на трудовото законодателство. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 672.