Има нарушение в тонажа на боеприпасите край Петолъчката според министър Ангелов
Има нарушение в тонажа на боеприпасите край Петолъчката според министър Ангелов / Sofia Photo Agency, архив

 

Има разследване и следствие по случая с взривените боеприпаси край Петолъчката. Когато се случва такова нещо, това не е случайност, а най-вероятно нарушение на техническия процес, който е много подробно разписан, преди която и да е фирма в България да получи разрешение за утилизация на боеприпаси. Това каза пред Нова телевизия министърът на отбраната Аню Ангелов.

Той посочи, че в малка част от тези 12 склада край Петолъчката има снаряди, предназначени за утилизация. Утилизацията там се извършва само в един производствен цех. Не мога да кажа дали има нарушение на правилата, има нарушение в тонажа на боеприпасите. Явно е, че по силата на детонацията, предаването от един склад към друг на взривовете не би трябвало да се осъществи, ако е бил спазен тонажът във всеки един склад, обясни военният министър.

Той припомни, че в складовете на Министерството на отбраната (МО) е забранено да се влиза с GSM, с цигари. "В техните складове не знам как е", уточни Ангелов.

Той заяви, че в случая с Челопечене държавата е допуснала грешка, тъй като там са складове на МО.

За ракетите въздух-земя, които бяха хванати в микробус край Сливен, военният министър каза, че не може да бъдат възпламенени при превозването им, дори и да стане катастрофа. В Българската армия всеки ден се превозват снаряди по съответния ред от военните складове до военното формирование в полигоните и обратно, поясни министърът. Хората, които са хванати с ракетите край Сливен са пътували от Безмер, през Сливен за ВМЗ-Сопот и те са работници във ВМЗ-Сопот, каза още Аню Ангелов.