И тази година „На хайдушкото сборище” на Агликина поляна
И тази година „На хайдушкото сборище” на Агликина поляна / интернет

 

За втора година в местността Агликина поляна край Сливен ще се проведе Народният събор „На хайдушкото сборище”.  Той се организира между 24 и 26 август под патронажа на кмета на община Сливен Кольо Милев в партньорство с Общинския съвет, Сдружението на кметовете и кметските наместници от община Сливен, Сдружението на читалищата, Съюза на пенсионерите, неправителствени организации и представители на бизнеса.

„На хайдушкото сборище” е една от най-новите прояви в културния календар на община Сливен. От организационния комитет на събитието смятат, че историческите, културните и природни дадености на Сливенската планина, активното хайдушко движение в този край са добра възможност за популяризирането на културно-историческото наследство на Сливен и региона.

„Необходими са ни палатки, агрегати за осветление и други консумативи, които в момента нямаме на разположение. В тази връзка поискахме и съдействие от Министерството на отбраната и по специално от началника на отбраната ген. Симеонов. Подготвя се и предварителен план за безопасно предвижване до местността „Агликина поляна”, мерки за сигурността на гостите на събора и подбор на най-добрите състави, които да се представят по време на празника”, съобщи Кольо Милев.

„Потвърждения за участие до този момент имаме от 29 читалищни групи. Броят им постоянно расте, което е знак, че към събора има интерес”, каза заместник-кметът Иван Славов.

„Като председател на инициативния комитет за възраждането „На хайдушкото сборище” в м.  Агликина поляна искам да благодаря на всички, които участваха и спомогнаха да се осъществи той. Бих се радвал, ако и тази година покажем, че не сме се отказали да възродим българщината в повечето млади хора и да ги подтикнем да посетят събора отново”, каза и общинският съветник Радостин Русев. „Всички знаем, че Община Сливен не е в добро финансово състояние, затова ние ще разчитаме на спонсориране и от бизнеса в града и в населените места”, допълни Русев.

„Желанието ни е тази година да направим съборът още по-интересен и очакваме подкрепа и от кметовете на населените места, които трябва да се чувстват като домакини на събора”, каза общинският съветник Иван Петров.

Към момента предварителната работна група по организацията са включели в програмата заупокойна молитва и курбан в памет на героите, загинали в национално-освободителните борби, молебен за здраве в параклиса „Св. Великомъченик Димитрий”, възстановка на елементи от живота на хайдутите с участието на АНПТ – Сливен и клуб „Традиция”, фолклорна дискотека, конкурсна програма с награди и други.