Художникът Атанас Парушев e новият носител на наградата „Добри Чинтулов”
Художникът Атанас Парушев e новият носител на наградата „Добри Чинтулов” / netinfo

Художникът Атанас Парушев e новият носител на наградата „Добри Чинтулов” на община Сливен. Обществената комисия е предпочела художника Парушев измежду тримата номинирани творци, другите двама от които са поет и музикален деятел.

Той е предложен от Съюза на българските художници, като един от изтъкнатите представители на съвременната българска живопис.

Наградата „Добри Чинтулов” се присъжда от 1967 г. насам за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и Сливенския край.

Атанас Парушев е роден на 7 април 1958 г. в Сливен. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Иван Кирков през 1985 година. Член е на СБХ от 1991 г.

Атанас Парушев живее и работи в Сливен като уредник в Художествената галерия „Димитър Добрович”. Участва във всички общи художествени изложби, организирани от съюза в периода 1985-1991 г., в пленери и симпозиуми на съвременното изкуство в България и чужбина.

Организирал е над 20 самостоятелни изложби в София и Сливен. Творби на Атанас Парушев са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, сливенската галерия „Димитър Добрович”, частни колекции и художествени музеи в чужбина.