Христина Чолакова даде отговор на общинския съветник Мартин Славов
Христина Чолакова даде отговор на общинския съветник Мартин Славов / netinfo

Не са констатирани несъответствия на положението на четирима от новоизбраните общински съветници като такива и заеманите от тях длъжности. Това гласи отговор на областния управител Христина Чолакова до общинския съветник от БСП Мартин Славов.

В молбата си до областна управа той твърдеше, че има нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Правилника за организация на дейността на общинския съвет при полагане на клетва на четирима от съветниците от ПП ГЕРБ.

Двама от общинските съветници заемат длъжността „управител” в търговски дружества с общинско участие. Съгласно закона те трябва в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати или да освободят тези длъжности, или да се откажат от постовете си в общинския съвет.

Въпреки че вече са се заклели като общински съветници, регламентираният от закона едномесечен срок все още не е изтекъл и те могат да вземат решение до 29 ноември.

По отношение на другата категория общински съветници, визирани в молбата на Мартин Славов, също няма нарушения. Според направената в Община Сливен справка, общинският съветник Георги Мангинов, назначен в общинска администрация на извънщатна длъжност „редактор”, е подал молба за освобождаване от тази длъжност и в деня на клетвата на общинските съветници – 9 ноември, трудовото му правоотношение е било прекратено.

На 12 ноември, т.е. в законово определения срок, Стоян Марков, който е на държавна служба в Общинска администрация, е подал молба до председателя на Общински съвет с искане да бъдат прекратени предсрочно пълномощията му на общински съветник.

Писменият отговор на Христина Чолакова е изпратен на Мартин Славов на 24 ноември.