ХІ Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон”
ХІ Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон” / Дарик Сливен, Архив

Официалното откриване на единадесетото издание на Националния фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон” в Сливен е днес от 17.00 ч., а галаконцертът започва в неделя, Цветница, от 19.30 часа.

Специален гост на фестивала тази година ще бъде Хайгашот Агасян.

Над 120 деца ще участват в тазгодишното издание на Националния фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон”. Отказани са заявки на още над 30 млади изпълнители, които са заявили желанието си за участие след крайния срок – 31 март.
„Това за пореден път доказва, че фестивалът в Сливен е един от най-предпочитаните в страната от музикалните педагози и техните възпитаници, още повече, че успоредно с музикалното събитие в Сливен, се провеждат подобни и в други градове от страната” – коментира директорът на Детски комплекс – Сливен Георги Иванов.

В Сливен ще пристигнат деца от Дулово, Карлово, Свищов, Велинград, Хасково, Бургас, Варна, Ямбол, Пловдив, Раднево, Петрич, София, Русе, Шумен и други населени места на България, на сцената ще излязат и 30 изпълнители от Сливен. Фестивалът е само за индивидуални изпълнители, разпределени в четири възрастови групи – от 5 до 20 години. Те ще представят две песни, едната от които задължително е българска.

Целта, която си поставя музикалното събитие е да утвърждава у младите хора вкус към най-добрите образци на българската и световна популярна песен, да стимулира и подкрепя младите изпълнители, да се превърне в любимо място за срещи и творчески контакти. Конкурсната програма, по традиция, ще бъде съпътствана от организирането на кръгла маса за музикалните педагози и специалисти.

Дългогодишен член на журито, любим детски композитор, написал едни от най-запомнящите се детски песни, Хайго ще има музикална вечер след откриването на събитието. Председател на журито отново ще бъде певецът Панайот Панайотов, а членове Хйгашот Агасян, Валентин Пензов, Стефан Диомов, Найден Найденов, Росица Кунева – вокален педагог от Сливен.

Участниците ще бъдат оценявани и от детско жури.

„През тези 11 години на сливенска сцена получиха своята изява над 1000 деца. Идеята ни е да дадем поле за изява на малките изпълнители, начален старт на творческите им изяви” – коментира Георги Иванов. Той разясни, че тази година, освен голямата награда Гран при, придружена със статуетка и парична награда, така наречения „малък Гран при” ще получат и победителите в отделните възрастови групи.

Организатори на музикалното събитие са Сдружение „Цветен камертон”, Общински детски комплекс - Сливен, Община Сливен, Клуб за поп и рок изпълнители „Ритъм”, Военен клуб, Народно читалище „Зора” и Младежкият дом.