Епизоотичната комисия в Стралджа се събра във връзка с шарката по животните
Епизоотичната комисия в Стралджа се събра във връзка с шарката по животните / Общински пресцентър Стралджа

Епизоотичната комисия в Стралджа, водена от кмета на общината Митко Андонов се събра, за да обсъди и набележи мерките за опазване на дребните преживни животни от шарка.

Д-р Стоян  Колев, н-к отдел „Здравеопазване на животните” при ОДБХ Ямбол определи обстановката в момента като „много сериозна”.  Позовавайки се на заповедта на министъра на земеделието и храните д-р Колев припомни, че област Ямбол е в повишена епизоотична готовност и  трябва всяка община да предприеме незабавни мерки против проникването и разпространението на болестта. Според него контактното заболяване протича бързо, разпространява се с кожи и вълна, както и при транспортирането на животни, което създава напрежение и налага вземане на спешни мерки. „Обстановката се усложнява и от голямата бежанска вълна на южната граница. Факт е, че в Гърция са засечени 40 огнища на болестта. Изградената 22-километрова мрежа опазва донякъде страната ни от навлизането на заразени животни, но това не е достатъчно. Опасността идва най-вече от прекупвачи, които придвижват животните в различни направления. Вече има два случая на задържани и конфискувани такива животни”, подчерта д-р Колев и посочи като особено рискови за община Стралджа районите около Петолъчката и село Александрово.

„Базирайки се на добрия опит от борбата срещу бруцелозата, общината е в състояние да изгради свой надежден  щит и срещу опасната шарка. Най –доброто решение е да се предприемат точните мерки , те да се изпълняват стриктно, за да се намали до минимум вероятността от пренасяне на заразата до общината. Практиката е такава, че ако до 40 дни не се появи нов случай на шарка, мерките срещу шарката ще бъдат вдигнати”, поясни д-р Колев.

 

Веднага след заседанието на комисията кметът Андонов подписа заповед, с която нарежда кметовете и кметските наместници в срок до 18 октомври да подготвят и представят в общината списък на личните стопани,  притежаващи овце и кози, както и точния брой на отглежданите животни. Тяхна е грижата да направят райониране на местата за паша и водопой на стадата. Заповедта забранява транспортирането на живи животни - овце и кози, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане, след клиничен преглед и термометриране на територията на община Стралджа. В създадената ситуация служителите на РУ ”Полиция” Стралджа ще оказват съдействие на официалните ветеринарни лекари при контрол на движението на дребни преживни животни с цел ограничаване на болестта шарка по овцете и козите.