Единна информационна система ще проследява храната от фермата до магазина
Единна информационна система ще проследява храната от фермата до магазина / БГНЕС, Архив

Единна информационна система от фермата до магазина ще направи публични всички регистрирани обекти по агрохранителната верига. Това планира Министерството на земеделието и храните, обяви днес в Сливен Десислава Танева, министър на земеделието и храните, която беше гост в конференция за насилието на жените под надслов „Да отворим очи и нарушим мълчанието", организирана от евродепутата Мария Габриел.

Чрез единната система гражданите ще могат да подават сигнали за нарушения и нередности, ще даде възможност и на потребителя тогава, когато има интерес или информация за нарушение, да предизвика сам контрола на съответния обект, обясни министър Танева.

Промените включват три изцяло нови закона и изменения в девет. Сред тях са Законът за храните, Законът за посевите и посадъчния материал, Законът за ветеринарно-медицинската дейност, Законът за хранителната верига, новият Закон за храните и др.

В края на януари работата по концепцията на агрохранителната верига и внедряването на всички законодателни актове в действие трябва да приключат

. „Публичността намалява корупционния натиск и позволява системата да работи много по-ефективно. Това е много амбициозна задача, съответно да се пребориш и с всички, заинтересовани да не се случи, но това е пътят, връщане назад няма и аз ще бъда много удовлетворена да приключи този процес и да го внедрим , тъй като това е от полза най-вече на потребителя" - категорична е Десислава Танева.