Две от злополуките през миналата година са били с фатален край
Две от злополуките през миналата година са били с фатален край / Дарик Сливен, архив

59 злополуки са декларирани през миналата година в Сливенска област, от тях 57 са регистрирани като трудови. Станалите на работното място злополуки са 55. Две от злополуките са със смъртен изход, три са тежките. Допуснатите две смъртни злополуки са станали при пътно-транспортни произшествия. Това показва отчетът на НОИ – Сливен за 2013 година, представен пред областна администрация.

По думите на директора Стефан Роберто в сравнение с 2012 г. се отчита намаляване на злополуките с 20%. Голяма част от трудовите злополуки са станали заради неправилно движение , неправилно боравене с инструменти и материали и заради неспазване изискванията за безопасна работа.

Поради физическо насилие по време на изпълнение на служебни задължения са регистрирани 5 злополуки (при нощна смяна на бензиностанция, над учители, при задържане на лица, над лекар), 4 злополуки пък са причинени от ухапване от куче (при отчитане на водомери, при анкетиране).

Анализът по икономическите дейности показва, че секторите „Държавно управление”, „Образование” и „ Производство на текстил и облекло” са водещите отрасли, в които се случват инциденти.

„Болшинството от допуснатите злополуки са от организационен характер или поради неспазване на изискванията от самите работници, а не толкова поради технически причини”, уточни още Стефан Роберто.