Документи от личния архив на Йовков бяха дарени за Къщата музей  в Жеравна
Документи от личния архив на Йовков бяха дарени за Къщата музей в Жеравна / Дарик Сливен

Кръщелното свидетелство на Йордан Йовков, страници от ръкописите на пиесите "Албена", "Боряна”, семейни снимки със съпругата му Деспина и др. бяха дарени за Къщата музей на големия български писател в родното му село Жеравна.

Всички документи са част от личния архив на Йордан Йовков, който внукът му Боян Попов дари през 2012 г. на Държавна агенция "Архиви".

Дарението бе връчено днес, 9 ноември, когато се навършват 133 години от рождението на големия творец, на официална церемония в родната му Жеравна в присъствието на министъра на културата д-р Петър Стоянович, директора на Държавна агенция „Архиви” Иван Комитски и директора на Български медиен съюз Гриша Камбуров. В Жеравна са и академик Антон Дончев и един от големите изследователи на Йовков - Любомир Колев, общественици, както и внукът на класика -  Боян Попов.

Документи от личния архив на Йовков бяха дарени за Къщата музей  в Жеравна
netinfo

 

Дарението получиха Веселин Нягулов – главен уредник на музеите в Жеравна и Иван Димитров – кмет на село Жеравна. Свои изпълнения представи вокална група от НУФИ „Филип Кутев” - Котел.

Документи от личния архив на Йовков бяха дарени за Къщата музей  в Жеравна
netinfo

С тази инициатива стартира кампанията „Непознатият Йовков“ на Българския медиен съюз, съвместно с Министерство на културата и Държавна агенция „Архиви“, за популяризиране на творчеството и посланията на големия наш писател. По време на кампанията ще бъдат организирани изложба и открити уроци за ученици.