До края на септември се приемат молби за еднократни помощи за първокласници
До края на септември се приемат молби за еднократни помощи за първокласници / Дарик Сливен, архив

Еднократна целева помощ за първокласници се отпуска независимо от дохода, ако в семейството се отглеждат деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в семейства на близки и роднини и приемни родители. Това съобщи за Дарик началникът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” в Сливен Тотка Костова. Останалите семейства, чиито деца ще бъдат наесен в първи клас с молба–декларацията трябва да приложат и уверение от учебното заведение, където е записан ученикът и служебни бележки за доходите на семейството за 12 месеца назад.

За да бъдат одобрени кандидатите, доходът на член от семейството не трябва да надвишава 350 лв., уточни Костова. Срокът за подаване на необходимите документи е краят на месец септември. Размерът на еднократната целева помощ за първокласник тази година отново е 150 лева.

До момента в областта са подадени 150 молби, в община Сливен – 106, в Котел – 44. По преценка на дирекциите „Социално подпомагане” и училищните ръководства е възможно целевите помощи да бъдат отпуснати като социални инвестиции. Това е непарична форма на подпомагане на семейството при отглеждане на деца, предоставена като стоки или услуги, обясни Тотка Костова.