Директорите на училища проведоха работно съвещание
Директорите на училища проведоха работно съвещание / netinfo

Съвещание с директорите на училищата и обслужващите звена на територията на област Сливен се проведе днес. Работното съвещание започна с анализ на задължителното външно оценяване на учениците от 4 и 5-ти клас, което от тази година и шестокласниците ще полагат. Подобрен анализ бе представен и на Държавните зрелостни изпити и усъвършенстване системата на финансиране на училищното образование.

С новите моменти за учебната 2008/2009 година продължи срещата. Сред тях бе отчетено намаляване броят на отпадналите ученици от системата, осигуряване на безплатни учебници за децата от 1 до 7-ми клас. Безплатните учебници са вече доставени във всички училища от областта, уточни началникът на Регионалния инспекторат Светла Драганова. В първия учебен ден те ще бъдат раздадени на учениците. Внимание бе обърнато и модернизацията на училищната база, безопасността на децата, осигуряване на безплатен транспорт и закуска.

„Училището – желана територия на ученика” бе следващият акцент от работната среща, както и промяна в социалния статус на учителя, а именно диференцираното заплащане. Особено внимание бе обърнато и на интегрирането на деца със специални образователни потребности. Обсъден бе и реализирания държавен план-прием и бяха представени новите моменти с интегрирането на деца с етническа принадлежност.