Детски празник и изложба поставиха началото на тържествата по повод празника на Община „Тунджа”
Детски празник и изложба поставиха началото на тържествата по повод празника на Община „Тунджа” / netinfo

 

С общинския детски празник „Водим бъдещето за ръка” започнаха празничните прояви, посветени на Деня на община „Тунджа”– 22 април и 25-годишнината от нейното създаване. В празника взеха участие децата от 18 детски градини, със свои произведения, участие в изложбата взеха и децата от Ресурсен център - Ямбол.

Празникът на малките тунджанци споделиха кметът на общината Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет Кирчо Карагьозов, заместник-кметовете и секретарят на общината, както и началникът на Регионалния инспекторат по образование в Ямбол инж. Татяна Петрова и ст. експерт по предучилищна подготовка Татяна Славова.

Приветствие към децата и техните учители отправи кметът Георги Георгиев и отново ги увери, че община „Тунджа” е била и в бъдеще ще продължава да бъде Община – приятел на детето.

Децата пяха, играха и рецитираха пред своите връстници и гости. След официалното откриване на празника „Водим бъдещето за ръка”, децата гостуваха в Кукления театър, където за тях беше представена приказката „Цар Лъв”.

Във фоайето на общината бе открита изложба „Предучилищното образование в населените места в община „Тунджа” – архивен обектив”, подготвена от екип на Държавен архив – Ямбол. Директорката на Архива Светлана Бъчварова сподели, че първите прояви на образование на деца от предучилищна възраст са в дейността на клоновете на Съюза за закрила на децата. Такива клонове се създават в Маломир, Безмер, Бояджик. Тяхната работа е насочена в няколко направления - безплатни ученически трапезарии, които се създават още през 30-те години на миналия век, летни детски домове или игрища, летовища и детски градини.

В своето обръщение към присъстващите, кметът Георгиев подчерта, че изложбата е уникална и интересна, именно защото поставя акцент върху социализиращата мисия на предучилищното образование.  Тя е неподправена и чрез нея се докосваме до целите, същността и формите на организация на една дейност, която както някога, така и сега е основно общинска по своя характер.

Изложбата „Предучилищното образование в населените места в община „Тунджа” – архивен обектив”, може да бъде разгледана от посетителите на общината до 22 април 2012 година.