Ден на Йордан Йовков в Жеравна
Ден на Йордан Йовков в Жеравна / ГЕРБ - Сливен

Да се организират Йовкови дни в Жеравна, които да се свържат с празниците, посветени на писателя в Добрич, предложи координаторът на структурите на ГЕРБ в Сливен Марин Кавръков на министъра на културата д-р Петър Стоянович. В разговор между двамата стана ясно, че община Котел трябва да оформи предложението и да го изпрати в министерството. То ще бъде благосклонно разгледано и е възможно да бъде включено като събитие в Националния културен календар.

Това стана по време на тържествата в Жеравна на 9 ноември, посветени на делото и живота на Йордан Йовков по повод 133 г. от неговото рождение, организирано от Българския медиен съюз, Държавна агенция “Архиви” и Министерството на културата. Те дариха копия на непоказвани до момента документи, сред които кръщелното свидетелство на Йордан Йовков, страници от ръкописите на драмите “Албена”, “Боряна” и снимки със съпругата му Деспина, които ще бъдат изложени в къщата музей на големия писател в родното му с. Жеравна. Документите са част от личния архив на Йордан Йовков, който внукът му Боян Попов дари на държавата миналата година. Сред материалите са изключително ценната кореспонденция между Йовков и писатели, общественици, политици по актуални за времето въпроси, ръкописи на творбите му, записки и скици по тях.

Модератор на срещата бе журналистът Валерия Велева, която говори за творчеството на Йордан Йовков. Слово произнесоха още министърът на културата Петър Стоянович, Боян Попов и др. Впечатляващо експозе за Йордан Йовков направи акад. Антон Дончев, който е носител на Националната литературна награда “Йордан Йовков”.

На събитието присъстваха още министърът на културата Анелия Клисарова, директорът на ДА "Архиви" Иван Комитски, Гриша Камбуров - директор на Български медиен съюз, Любомир Котов - изследовател на делото на Йовков, народните представители от Сливенски избирателен район Десислава Танева и Деан Дечев и др.

 

Ученици от музикалното училище в Котел участваха в празниците със свои танцови и певчески изяви. Възпитаници на сливенската художествена гимназия организираха пленер и рисуваха картини с пейзажи от Жеравна. Творбите им ще бъдат подредени в изложба в Министерството на културата.