Дадоха ход на делото на Йордан Лечков срещу държавата
Дадоха ход на делото на Йордан Лечков срещу държавата / Дарик Сливен

Сливенският окръжен съд даде ход на делото на Йордан Лечков срещу държавата за нанесени вреди, съобщи адвокат Иван Ангелов. Съдът не е уважил искането на прокуратурата съдът да си даде отвод с мотива, че същият съдебен състав си е направил отвод по време на едно от наказателните дела срещу Йордан Лечков.

Следващото заседание е на 12 март. Дотогава трябва да бъде готова експертизата за направените от Лечков и защитата му разноски по делото. Йордан Лечков настоява да получи компенсация от 552 000 лева, от които 450 хиляди за причинени неимуществени вреди, 2000 лв. - за имуществени, и над 99 хил. лв. - обезщетение за забавяне.

Предстои да бъдат внесени поне още пет дела срещу прокуратурата и четири срещу длъжностни и физически лица, уточни още адвокатът на Лечков Иван Ангелов. По думите му исковете са за накърнена обществена репутация.

Йордан Лечков бе категоричен, че няма да съди държавата в Страсбург, а адвокатът му допълни, че си имаме съдилища и процедури и добри закони, но „въпросът е не да се забогатява, а да има реабилитация, да има чувство у обществеността, че този, който е неоснователно нападнат, обиден и смазан, не е сам".