Д-р Бянкова: Ефективният начин за въздействие е спирането на работа
Д-р Бянкова: Ефективният начин за въздействие е спирането на работа / DarikNews.bg

Лекари от Сливен няма да участват в днешните протести пред Министерския съвет. Председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Юлия Бянкова заяви, че с нейните колеги не са обсъждали участие в този протест. Те не очакват, че по този начин ще се решат проблемите в здравеопазването. Д-р Бянкова се съмнява, че лекари от други градове на страната ще се присъединят към инициативата. Най-вероятно това ще сторят работещите в столицата. «Подобни действия могат да имат ефект, ако са много добре организирани и синхронизирани. Хората обаче са скептично настроени и аз смятам, че единственият ефективен начин за въздействие е да се спре работа», каза тя.

Днешните протести се организират от пациентски организации. Обявено е, че лекари и пациенти ще се съберат пред Министерски съвет заради намалените средства за болниците за тази година и въвеждането на делегирани бюджети в лечебните заведения. Според медиците това ще доведе до съкращаване на заплатите им с 20 процента, а опасението на пациентите е, че ще се образуват дълги листи на чакащите за операции.

„Дали ще има протести през есента, които Български лекарски съюз се очаква да организира, зависи от това как ще протече така наречената реформа в здравеопазването", допълни д-р Бянкова.