Частично бедствено положение в района на единствения път между селата Бяла и Въглен
Частично бедствено положение в района на единствения път между селата Бяла и Въглен / Община Сливен, архив

Режим в зона на бедствие се въвежда от 26 февруари на част от територията на единствения път между селата Бяла и Въглен. Режимът е свързан с прилагане на мерки по овладяване на ситуации и провеждане на спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи по ограничаване процесите на свличане.

„В Община Сливен се получи становище от „Геозащита” ЕООД – Варна, в което категорично става ясно, че има реална опасност от прекъсване на единствената пътна връзка между селата Бяла и Въглен. Това би довело до потенциален риск и последици за района”, съобщи инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП” към община Сливен.

Инж. Снежана Кънева допълни, че има новообразувало се свлачище, а между 6-ти и 8-ми км по пътя в посока Бяла-Въглен е констатирана брегова ерозия в обхват на пътя с дължина около 40-50 м. От високата скорост на водата и голямото водно количество, коритото на река Чифлишка е изместено. В резултат на активираната брегова ерозия на реката е компрометиран пътят, чиито габарити са сериозно намалени. На около 100 м преди с. Въглен се е активирало старо регистрирано свлачище, при което по пътната настилка са налице множество пукнатини,  пропадания и потъвания.

По първоначални данни обхватът на бедствието е на обща площ около 35 000 кв. м. Няма застрашени хора и жилищни постройки. Частично е разрушен път, ерозирали са брегови ивици в обхвата на пътя, изместено е корито на реката. Към момента се обмислят варианти за извозване на учениците към с. Бяла.

 

Предприети са всички необходими мерки по сигнализиране и обезопасяване на зоните на бедствие. Възложено е поставяне на вертикална пътна сигнализация. Предстои възлагането на спешни и неотложни спасителни и аварийно-възстановителни работи на дружество от разчета на общинския план за защита при бедствия по ограничаване опасността и извършването на проекто-проучвателни работи и изготвяне на проекто-сметна документация за стабилизиране на процесите.