Чака се държавното съфинансиране по проекта за водния цикъл на Сливен
Чака се държавното съфинансиране по проекта за водния цикъл на Сливен / netinfo

Договорът по първата фаза по програма ИСПА на Интегрирания проект за водния цикъл на Сливен  и изпратен в Министерството на околната среда и водите, съобщи кметът Йордан Лечков. Миналата седмица общината подписа договора с избрания изпълнител - немската фирма „Хохтиф".

„Оттук нататък очакваме държавата да осигури съфинансирането, а по правилата на програмата, ако няма такова процедурата няма да може да се осъществи", обясни кметът. Според него средствата били заложени в бюджета и всичко е въпрос на воля на управляващите. До този момент не е осъществен контакта по исканото съдействие от вицепремиера Меглена Плугчиева, като отговорна за европарите. „Нямам нищо против да направят първа копка в Сливен и да си направят реклама. Имам леки съмнения, но не искам да отивам в тази насока и не вярвам да подходят политически неразумно", така коментира Лечков следващите стъпки в реализацията на проекта, който трябва да бъде завършен в кратък срок до 2010 година. Проектът е на стойност близо 8 милиона евро.

Планирани са реконструкция на  над 25 километра канализационна и 11 км километра водопроводна мрежа в старата част на града и кварталите „Комлука" и „Клуцохор" и ремонтни работи по булевард „Хаджи Димитър", където има нужда от подмяна на колектор.