Българо-молдовска бизнес среща
Българо-молдовска бизнес среща / Дарик Сливен, архив

Бизнесмени от град Твардица, Република Молдова, водени от Николай Луцик – собственик на безмитната зона в близост до молдовския град, посетиха Сливен и се срещнаха с областния управител Корнелий Желязков. В срещата при областния управител участваха председателят на Сливенската търговско-промишлена палата Кольо Колев и бизнесмени от Сливен.

Николай Луцик запозна присъстващите с възможностите, които дава безмитната зона. Чрез нея се осъществява безмитен износ за всички страни от бившия СССР, влизащи в митнически съюз – Русия, Украйна, Беларус, Молдова и др. Продажбата на стоки без мито в страните от бившия Съветски съюз значително подобрява тяхната конкурентоспособност, което е предпоставка за развитието на редица български производства. От особен интерес за тези страни са търговията с вино и спиртни напитки, консерви, тютюневи изделия, месни продукти, фармацевтични продукти, мебели и др.

По време на последвалата дискусия бяха набелязани по-конкретни стъпки за възползване от възможностите, които дава молдовското законодателство в сферата на безмитната търговия, съобщават от областната администрация.

 

Областният управител Корнелий Желязков покани сливенските бизнесмени да запознаят и своите партньори с тези възможности. Посещението в Сливен на молдовската делегация бе в отговор на гостиването на областния управител Корнелий Желязков в молдовския град Твардица през октомври.