Българите, които се осигуряват за здраве в страна от ЕС, не дължат вноски у нас
Българите, които се осигуряват за здраве в страна от ЕС, не дължат вноски у нас / Sofia Photo Agency

Българите, които се осигуряват за здраве в страна от ЕС, не дължат вноски у нас. Това припомниха от Националната агенция по приходите. Освобождаването от плащане на здравно-осигурителни вноски в такива случаи става след като в агенцията се представи документ, в който са описани периодите, за които човекът е бил осигуряван за здраве в другата европейска държава. Такъв документ може да бъде Европейската здравно-осигурителна карта или удостоверение Е 104.

Тъй като освобождаването от плащане на вноски за здраве в тези случаи става за минали периоди, почти винаги като изтекат повече от три месеца, здравните права на тези граждани в България се прекъсват. Това обаче не означава, че те не могат да ползват здравни услуги в ЕС. Гаранция за това е Европейската здравноосигурителна карта. Тя им дава правото да ползват здравни услуги, дори когато са изминали повече от три месеца, в които не са представили документ в България за това, че се осигуряват в друга държава-членка на ЕС.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.