Бум на исканията за персонални кодове в НАП Ямбол
Бум на исканията за персонални кодове в НАП Ямбол / netinfo

Почти 1800 граждани на област Ямбол са поискали и получили персонален идентификационен код (ПИК) от началото на годината. С тях общият брой на издадените документи в офиса на НАП стават 6800.

Чрез ПИК ямболци могат да подадат годишната си данъчна декларация, да правят справка за задълженията си, за плащанията към бюджета, както и да проверяват осигурителния доход, върху който работодателят внася осигурителните вноски. Самоосигуряващите се лица пък могат да подават две нови заявления - за приоритетно плащане на осигурителни вноски и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване. С ПИК клиентите на НАП могат да ползват много електронни услуги, които им спестяват разходката до офисите на Агенцията, а при подаване на годишните си декларации за облагане на доходите с персонален код, гражданите ползват облекчение от 5% от данъка за довнасяне.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи - осигурителни декларации, справка за изплатени доходи на физически лица, както и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.

Близо 50 хиляди души са посетили салона за обслужване на клиенти в офиса на НАП в Ямбол от началото на годината досега. От тях 15 хиляди са поискали изясняване на здравния си статус, плащали са здравни осигуровки или са подавали заявления за напускане и завръщане в страната по чл. 40 А от Закона за здравното осигуряване.

2500 ямболлии са подали декларация, с която са заявили пред НАП, че ще внасят здравните си вноски сами.

На гишетата в офис Ямбол 5300 граждани са подавали данъчни декларации.