Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
С президента Реджеп Ердоган имаме уговорка и турските власти стриктно спазват споразумението към България за мигрантите“, това заяви премиерът Бойко Борисов в сливенското село Мечкарево, където заедно с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са на откриването на 15-ото юбилейно ,,Национално животновъдно изложение Сливен 2019”.

Ердоган заплаши ЕС да пусне 3,6 милиона мигранти през границите

Коментарът му идва, след като преди дни Ердоган предупреди Европейския съюз, че ще позволи на милиони бежанци да се отправят към страните му, ако продължава да критикува военната офанзива на Анкара в Сирия.

В сряда държавният глава на Турция обяви началото на нова, трета по ред операция в Северна Сирия под името „Извор на мира“. Той обаче разкритикува ЕС заради позицията му по операцията в Сирия и заплаши да отвори границите за бежанците: „Здравейте, ЕС, събудете се. Казвам го отново: ако се опитате да представите нашата операция там като нашествие, задачата ни ще е проста: ще отворим вратите и ще изпратим 3,6 милиона мигранти към вас", увери Ердоган в реч пред парламента в Анкара.

Напрежение: Операцията в Сирия продължава, Тръмп предупреди Турция (ВИДЕО)
 
 

15–то юбилейно ,,Национално животновъдно изложение Сливен 2019”

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 12 октомври 2019 г.

Министър-председателят Бойко Борисов коментира създалото се напрежение, като уточни, че е спокоен на този етап за страната ни:

Нашата позиция е много ясна и концентрирана. Няколко неща има, които задължително трябва да се направят и ние сме ги направили. Може би сме единствените в Европа. Споразумението с Турция трябва да работи и това ще нашата позицията. Ще настоявам колегите в Брюксел да спрат с тези нападки непрекъснато, защото Брюксел е далече, а турската гратница е тук. Към днешна дата мога да потвърдя, че с Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумение и добросъседство и турските власти стриктно, коректно спазват споразумението към България. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да строим и да се подготвяме с лагери“, успокои Борисов.

Ердоган: Няма да отстъпим нито крачка назад

Той отново обърна внимание на това, "че нито лагери, нито огради, нито армия биха могли да спрат бежанците, ако започнат да идват стотици хиляди" при подобна ситуация.

„Ако са мъже, иди-дойди, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така, по оградата, какво ще ги правим? Затова дипломацията, споразумението и добросъседските отношения с Турция са изключително важни. Дори няколко пъти съм използван за посредник между Европа и Турция и съм съдействал максимум“, каза Борисов.