Болницата започва проект за ново отделение по хемодиализа
Болницата започва проект за ново отделение по хемодиализа / netinfo

МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен започна проектиране на ново отделение по хемодиализа. Предвижда се да бъде ремонтирана съществуваща сграда в двора на болницата, в която да се разположи отделението. Ще бъде престроена и нова част с 12 поста за спешна и планова хемодиализа, два от които ще бъдат за пациенти с инфекциозни заболявания. Водят се разговори с архитекти, според които проектът ще бъде готов до края на месец октомври.

В момента отделението се намира в бившата Трета поликлиника, разполага с много добра апаратура и лекари, но условията не са подходящи за болните. „Много се надяваме новото отделение да стартира догодина. То ще бъде модерно и отговарящо на съвременните изисквания.Чрез разполагането на отделението в самата болница ще се спести транспортирането на болни, благодарение на което ще спасяваме човешки животи", заяви изпълнителният директор на областната д-р Йордан Котов.

Преди дни той проведе среща с д-р Ивелина Георгиева, директор на РЦЗ-Сливен, с която обсъдиха вариантите за изграждане на новото отделение. Тя го запозна със своя доклад до Министерството на здравеопазването, в който настоява за спешен ремонт и подобряване на условията на сега съществуващото звено. Министерството очаква преценка за готовността на болницата да изготви проект за ново отделение по хемодиализа. „С д-р Котов обсъждахме също, че в това отделение трябва да се наблегне на лечението на острите форми на бъбречна недостатъчност, така наречената остра диализа, която в бъдеще ще бъде много по-приоритетна като дейност и ще отговаря много повече на задачите и приоритетите на областната болница", каза д-р Георгиева.