Близо 80% от фирмите в Сливенско са декларирали печалбите си онлайн
Близо 80% от фирмите в Сливенско са декларирали печалбите си онлайн / Дарик Сливен, Архив

Близо 80% от дружествата, осъществяващи дейност в Сливенска област подават декларация за облагане с корпоративни данъци по електронен път, подписана с електронен подпис. Това показват данните на офиса на НАП в Сливен от получените до този момент документи.

От началото на годината в офиса на НАП в Сливен са подадени близо 2000 декларации за облагане с корпоративни данъци.

От приходната администрация напомнят, че на 31 март изтича срокът за подаване на годишната данъчна декларация за облагане с корпоративни данъци. Този срок важи и за фирмите, които не са извършвали дейност през 2015 г. Тези дружества, които не са работили през миналата година попълват отделен формуляр - образец 1010а.

В него декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.

Неподаването на декларациите се санкционира като минималната глоба е 500 лева за юридическо лице и 200 лева за управителя на фирмата. Това са излишни разходи за бизнеса, учудващо е, но има и фирми, които въпреки че са санкционирани веднъж, продължават да не подават декларация образец 1010а, коментираха от приходното ведомство.

31 март е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2016 г.

От тази година Годишните отчети за дейността (ГОД) на едноличните търговци могат да се подават по електронен път с ПИК от НАП до Националния статистически институт. От началото на годината в офиса на НАП в Сливен са издадени 312 персонални идентификационни кода.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.