Близо 1200 нарушения на трудовото законодателство са установени за месец
Близо 1200 нарушения на трудовото законодателство са установени за месец / netinfo

245 проверки за законосъобразността при възникване на трудовите правоотношения на работниците и служителите са направили служителите на Инспекция по труда – Сливен за периода 24 февруари – 23 март. Проверките са направени на територията на областите Сливен и Ямбол, като в 10 от тях са участвали и представители на други контролни органи.

Констатирани са 1189 нарушения, като голяма част от тях се отнасят за работното време и заплащането на труда. Установени са 23 случая на наемане на работа без учредени трудови правоотношения, за което са съставени актове за административни нарушения.

Дадени са 1101 задължителни за изпълнение предписания на работодателите. Съставени са 93 актове за установени административни нарушения. В резултат на извършените проверки са сключени 93 трудови договори.

Поради пряко застрашаване на здравето и безопасността на работещите от експлоатация са спрени 2 машини.

За този период са изплатени 10 995 лв. забавени трудови възнаграждения.

Дирекция „Инспекция по труда” в Сливен е подала сигнали до Бюрата по труда и териториалните поделения на Националния осигурителен институт за случаите, в които е установено наемане на работа без трудови договори, за да бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива.