Асен Гагаузов се съмнява, че МВР и други служби ще бъдат използвани за превес на изборите
Асен Гагаузов се съмнява, че МВР и други служби ще бъдат използвани за превес на изборите / сн. Дарик - Сливен

Органите на МВР, социалните и други държавни служби ще бъдат използвани за превес на изборите под формата на гарантиране на честността им и това вече е правено на много места. Така депутатът Асен Гагаузов коментира изявлението на Цветан Цветанов в Сливен, че МВР започва анализ за действие за предотвратяване на купуването на гласове на местните и президентските избори.

Бившият регионален министър приведе пример с проверяваната от ДАНС подписка на РЗС. Според него под такава форма ще бъде обезпечена намесата не само на МВР, но и на всички органи, които имат отношение към по-големи групи от хора.

Бившият регионален министър, който ще бъде и шеф на областния предизборен щаб, заяви, че ще се търси широка коалиция за местните избори без идеологически елемент. Разговори щели да бъдат водени след март, когато се очаква общинският партиен съвет да реши начина на явяване на изборите. Гагаузов изказа личното си мнение, че в Сливен могат да се водят разговори за решаването на сериозния проблем в управлението на общината както с настоящата опозиция в парламента, така и със структури включително на Атака, ВМРО, земеделските организации и ДПС. Той категорично отрече своята кандидатура за кмет, както и това, че е имал или има общи икономически интереси с Лечков и единственото, което е правил като министър, е да осигурява финансиране на доста обекти. Депутатът каза още, че би било фатално, ако лично кмета и общината не се справят с  проекта за водния цикъл, защото Сливен ще загуби около 80 милиона. Асен Гагаузов вметна още, че Лечков носи лична отговорност, защото подписва и прекратява договори, а Сливен е била единствената община, на която е дадено да управлява такъв голям проект с евросредства.

„Доколкото знам по настояване на г-н кмета пред тогавашния лидер на ГЕРБ, преди той да стане министър - председател се отива при лидера на ДПС, който беше ресорен на министъра на околната среда и водите и се настоява Сливен да получи управлението на обекта по ИСПА. Всички останали 7 обекта в страната се управляват чрез управляващия орган на програмата към МОСВ и някои са вече завършени. Бяха задавани въпроси към министърката на околната среда и водите и се чувства нейното безсилие за управление по друг начин на водния цикъл на града, коментира още Гагаузов. Той твърди, че лично поискал от министърката да отнеме правомощията на общината, но „явно има намеса на други хора от изпълнителната власт, които са по-високо от нея".