Адекватни действия на мъжете от Планинска спасителна служба Сливен при спасителната акция на 17 октомври
Адекватни действия на мъжете от Планинска спасителна служба Сливен при спасителната акция на 17 октомври / Дарик Сливен

Доброто взаимодействие между Гражданска защита - Сливен и доброволците от Планинската спасителна служба по време на спасителната операция в Сливенския балкан е причината за благополучния край и извеждането на закъсалите в планината. Двамата планински спасители Атанас Кошничаров и Пенко Райков, участвали в акцията разказаха как точно са протекли техните действия.

Около 19.00 часа на 17 октомври двамата са излезли от Сливен в посока Елена, след получен сигнал за закъсал в канавка автобус. Тогава са тръгнали две коли - една на Планинската спасителна служба и една на БЧК - Сливен, които са с капацитет по девет човека. В автобуса пътували 32 човека в посока на град Елена. След като спасителите стигат до автобуса, получили сигнал от Гражданска защита за закъсал автомобил. По пътя към мястото на бедстващите те са помогнали и на бус, затънал в снега край село Бяла. В района няма ток, заради скъсан далекопровод и се губи обхватът на мобилните телефони. След селище Качулка продължаването с автомобил по пътя е почти невъзможно и тогава Кошничаров и Райков тръгват пеша към закъсалото в автомобила семейство. По пътя се натъкват на още два аварирали буса, на които са помогнали.

Около 01.00 часа на 18 октомври, след четири часа преход, те достигат хората закъсали в колата, които в този момент, според спасителите, са в изключително критично състояние на духа. Общо пет човека са били там - мъж, жена, две деца и тяхната баба от Стара Загора. Поради липсата на добра екипировка и всякакъв вид друга планинска подготовка вариантът да бъдат изведени пеша, както са мислили по-рано спасителите, се отхвърля като неприемлив. Решението, което мъжете вземат е да оставят семейството да изчака колите на Гражданска защита. Спасителите подават сигнал на телефон 112 за точното място и състояние на закъсалите, като в този момент разбират и за още една закъсала кола, на разстояние около 1,5 км от мястото, където се намират в момента. Кошничаров и Райков обаче вече нямали физическа възможност да стигнат до колата. 

Основната причина, поради която само двама от спасителите на Планинската служба в Сливен са реагирали и са участвали в акцията е, че първоначалният сигнал е бил само за един аварирал автобус. Останалите сигнали за закъсали в планината идват по-късно. „Правим това единствено заради моралната награда от това, че помагаме на хора в беда" - казаха днес двамата планински спасители. Те изразиха надежда, че в бъдеще Планинската спасителна служба в България ще разполага с повече и по-добра техника, което от своя страна би направило действието в подобен момент по-адекватно и по-евтино.

За района на Сливенския балкан общо осем са доброволците, които са готови да реагират при подобна ситуация.