80 години от рождението на художника Христо Тодоров
80 години от рождението на художника Христо Тодоров / netinfo

80 години от рождението на художника Христо Тодоров ще бъдат отбелязани днес в Художествена галерия „Димитър Добрович“ в Сливен. Събитието ще бъде открито в 17.30 часа в зала „Сирак Скитник“.

Христо Тодоров е роден e на 5 септември 1935 г. в село Жеравна. Завършва в първия випуск на Художествената гимназия в София. Завършва Художествената академия през 1961 г.

От 1961 г. до 1994 г. работи като сценограф и председател на художествения съвет на Българската национална телевизия. Автор е на над 200 постановки на Телевизионния театър. За сценографията на пиесата "Тази малка земя" на Георги Джагаров в Народен Театър "Иван Вазов" е награден с голямата награда на София. Има 20 самостоятелни изложби в София, Сливен, Бургас, Карнобат, Стара Загора, Добрич, Пловдив, Жеравна, Козлодуй, Нова Загора и др. Участва в представителни изложби на Българската живопис в Швеция, Франция, Русия, Куба, Италия, Испания, Германия, Белгия и др.

През 2005 г. открива самостоятелна изложба в Марсилия – Франция. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Дрезденската художествена галерия, галериите в Сливен, Жеравна, Добрич, Ст. Загора и други, както и на частни колекции в България, Австрия, Англия, Германия, Италия, Русия, Франция, Япония, САЩ, Канада, Белгия, Испания, Китай, Куба и др.

Носител на орден "Кирил и Методий" - I-ва, II-ра и III-та степен. Носител на звание "Заслужил художник" от 1984 година. Завършва земния си път на 22. април 2015г.