Продължава инспектирането на психосоциалните фактори на работната среда. Проверките ще се провеждат до 30 септември тази година и са част от Европейската кампания.
Те основно са съсредоточени в отраслите хотелиерство и ресторантьорство, припомниха от Инспекцията по труда в Сливен. Обхватът на кампанията е оценка на психосоциалните рискове. Стресът на работното място е често посочван като основен проблем на работодателите, работещи в сферата на хотелиерството или ресторантьорството.
Целта на кампанията е, чрез инспектиране да се обърне специално внимание на психосоциалните рискове в работната среда. Проверките целят, както постигане на по-качествено оценяване на психосоциалния риск, така и провеждане на разговори с работодатели и работещи по време на проверките.
Работодателят би следвало да изследва психисоциалните фактори на работната среда и да оцени и документира всеки установен риск. Следва да бъдат оценени източниците на риск, свързани с работното място. До момента са проверени 8 обекта от двата отрасъла. Проверките се провеждат тематично, т.е. изискват се документи свързани с оценката на риска и предприетите мерки, относно съществуващия риск на работното място. На база на преценката и оценката на риска, е възможно да се прецени кои рискове са най-значими. Някои рискове могат да бъдат избегнати с предприемането на конкретни мерки от работодателя, който познава най - добре процеса на работа. Други рискове са трудни за избягване, но може да се въздейства върху степента на риска и тежестта на вредата от него. Способността да се справяш със ситуацията е важна част от цялостния процес при стреса.
Проверките до момента са приключили с издаване на индивидуален административен акт, в който са дадени задължителни предписания със съответните срокове за изпълнение.