/ ОД на МВР-Сливен
Установени са 122 нарушения от пешеходци
С цел намаляване броя на пътните произшествия с пешеходци и контрол на скоростта на територията на ОД на МВР-Сливен от 29 януари до 3 февруари бе проведена специализирана операция, разпоредена от Главна дирекция „Национална полиция”.

Екипи на пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица са осъществили контрол на места с интензивно движение на пешеходци, засилен трафик и повишена концентрация на пътни произшествия.

От КАТ призовават гражданите да сигнализират за пътни нарушения и чрез видеозаписи

В рамките на операцията са проверени 1276 превозни средства и 1778 пешеходци, водачи и пътници в автомобили. Установени са 474 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 104 акта и 370 фиша.

В рамките на операцията са санкционирани 122 пешеходци, които са установени да пресичат на неопредели за това места, което е създало реална предпоставка за възникване на инциденти. В град Сливен са установени три случая на преминаване при забраняващ сигнал на светофарната уредба.

За нарушаване на пътни знаци, маркировка и забраняващ сигнал на светофарните уредби са санкционирани 112 водачи и пешеходци. Заснети са 207 нарушения на скоростта в населено място и 118 извън населените места. Връчени са 126 електронни фиша.

В хода на акцията са установени 7 неправоспособни водачи. Двама водачи с алкохол и един, употребил наркотици. От днес до неделя е в ход специализирана операция по пътна безопасност, насочена към установяване на нарушения, извършвани от пешеходци и водачи на МПС.

Всички технически средства за контрол на скоростта са в експлоатация и ще следят за спазване на скоростните режими в участъците с повишена концентрация на пътни произшествия.

Следи за използване на мобилни устройства от водачите. Завишен е контролът по отношение употребата на алкохол, наркотици и упойващи вещества.