22 години от терористичните актове на гара Буново и Сливен
22 години от терористичните актове на гара Буново и Сливен / netinfo

Панихида в памет на жертвите на атентатите по време на възродителния процес ще бъде отслужена днес в Сливен от 11 часа. Възпоменанието се организира от движение Гвардия, Тракийско дружество Лазар Маджаров и ВМРО – Сливен. Ще бъде приета и декларация, в която се настоява за разрушаването на паметника – чешма на осъдените на смърт атентатори през 1984 г., където ДПС провежда ежегодни събори.

"ВМРО Сливен ще настоява чешмата да не бъде съборена, а да се превърне в паметник на обединението и жертвите от възродителния процес и терористичните актове преди 22 години”, каза пред Дарик Георги Георгиев- лидер на партията в Сливен.

На 09 март се навършват 22 години от извършването на терористичния акт на гара Буново, при който загинаха седем души, сред които жени и деца. На същия ден бомба избухва и в сладкарница "Епруветката" на хотел „Сливен“. Заедно с бомбените експлозии от 30 август 1984 г. в чакалнята на жп гара Пловдив и аерогара Варна, жертвите са осем, между които три деца, а ранените – 51 души.

Терористите бяха заловени и осъдени на смърт от българския съд. За извършеното от терористите беше издигната възпоменателна чешма в село Трънак, Бургаско. През 1998 г. в резултат на граждански протести чешмата беше разрушена. „По-късно паметникът на убийците, отнели живота на невинни жени и деца, беше отново възстановен със съдействието на ДПС. За нас това е гавра с паметта на жертвите”, казват в своята декларация организаторите на панихидата.