16 възпитателни дела е образувала от началото на годината МКБППМН
16 възпитателни дела е образувала от началото на годината МКБППМН / Община Сливен, архив

В две основни направления работи Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Сливен. Едното е провеждането на възпитателните дела с малолетни и непълнолетни, извършили противообществени прояви или престъпления. Другата основна са превантивните програми , които са 11 на брой, съобщи Лилия Радева, секретар на комисията. Работи се с деца от 8 до 18 години, като основно деца между 10 и 14 години най-често попадат в ситуация, изискваща намесата на комисията. Работата с тях е трудна, тъй като, за да стигне едно дете до проява или престъпление, означава, че много от т.нар. превантивна работа е вече изгубена, коментира Радева и добавя: „Стараем се да работим в много близък контакт с училищата, за да можем да обхванем децата в риск от извършване на прояви и престъпления преди самото извършване на акта. Останалото е с много професионализъм, с много търпение и желание, с отдаване, защото това е работа, която изисква много време, за да се коригира поведението на едно дете и да се коригират факторите, довели до извършване на деянието.”

Понякога деца биват настанявани в институции дори с цел да бъдат изведени от семейството, да бъдат отстранени от неблагоприятната приятелска среда, да бъдат спасени от улицата. Настаняват се в Социално-педагогическия интернат в Драгоданово.

В момента в интерната, който е на територията на община Сливен има 30 деца от цяла България, защото СПИ –Драгоданово е единственото място, където се настаняват момичета. Те ходят едновременно и на училище.

От началото на годината са образувани 16 възпитателни дела, които са основно са за кражби или просия.

 

„Просията се извършва основно от ромски деца. Проблемът е голям, защото в повечето случаи тези деца са изпращани от семействата, за да просят, вместо да ходят на училище. Естествено, родителите отричат това и твърдят, че не са знаели. И се получава омагьосан кръг, в който ние налагаме санкции, те продължават да правят, каквото поискат и в не малко случаи се стига до настаняване в институции, за да  се отстрани детето от тази нездрава среда” - отбелязва Лилия Радева. Тя казва още, че специалистите, с които работи комисията са обществените възпитатели, които са педагози, медицински лица, логопеди, психолози