14-годишна роди сиамски близнаци в Сливен
14-годишна роди сиамски близнаци в Сливен / Sofia Photo Agency, архив

Спешен медицински консилиум е свикан в УМБАЛ „Св. Георги", който ще прецени как да бъде спасен животът на сиамски близнаци. Новородените са деца на 14-годишна майка от Сливен и поотделно имат вътрешни органи, но са с общ таз.

Сиамските близнаци са родени на 22 август, съобщи за Дарик началника на неонотологичното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" Сливен д-р Таня Праматарова. Тя заяви, че това е първо раждане на майката. Бременността е протекла тежко, с високо кръвно налягане, което според думите на специалиста е заболяване на бремеността. „ Тази патология е много често срещана когато бременността е в такава малка възраст", коментира д-р Праматарова.

Девойката е родила преждевременно, сиамските близнаци са били сраснали в областта на таза и са имали общ пъпен пръстен. Едното бебе е доста недоразвито за сметка на другото с налични видими малформации и аномалии.

Д-р Праматарова заяви, че „нещата са предопределени от факта, че има близко родство между майката и бащата на близнаците. Те са втори братовчеди. Рраждането беше една изключително неприятна и тревожна изненада за екипа", добави още д-р Праматарова.

Майката е стабилизирана и изписана.