12, 292 млн лв безлихвен заем ще вземе от държвата община Сливен
12, 292 млн лв безлихвен заем ще вземе от държвата община Сливен / Дарик Сливен, Архив

Общински съвет Сливен прие общината да вземе безлихвен заем от бюджета на стойност 12 292 194 лева. Така ще бъдат гарантирани разплащания към текущи плащания за издръжката на общината и към второстепенни разпоредители с кредити.

Община Сливен няма достъп до бюджетните си сметки в Корпоративна търговска банка, а удълженият срок за специален надзор създава сериозно затруднение в текущите разходи, както и за изпълнението на някои от европроектите.

Според изготвените справки, за разплащане с европейските проекти са необходими 1 783 778 лева, за изплащане на стари задължения – 5 241 870 лева; получени целеви средства – близо 92 000 лева.

Влогът е гарантиран с държавни ценни книжа .

По време на сесията общинският съветник Мартин Славов поиска оставката на кмета за „финансовия гаф и за управленската грешка, която е допусната от кмета и екипа му заради едноличното решение общинските пари да се депозират в тази банка“.

Васил Йовчев, общински съвет от ГЕРБ предложи общините да не вземат безлихвени кредити, а да излязат с декларация за незабавно отваряне на банката, предвид създалата се ситуация“.