11 фолклорни състава ще участват в Маскарадните игри в Камен
11 фолклорни състава ще участват в Маскарадните игри в Камен / Община Сливен, архив

Сливенското село Камен ще бъде домакин на Регионалния събор “Маскарадни игри”, който ще се проведе на 21 февруари. Съборът е със състезателен характер, а организатори са община Сливен, кметството на с. Камен и НЧ „Пробуда 1932”.

Празникът се провежда ежегодно в навечерието на  Сирни заговезни. Целта на събора е да стимулира и разпространява българските традиции и обичаи свързани с маскарадна обредност.

Участниците ще покажат най-точно възпроизвеждане на обред, включващ маскарад, фрагмент от обред и обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Заявки за участие са подали  11 състава, съобщават от общинския пресцентър.  Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени са Сирни заговезни, „Заораване”, „Кукувден”.

Председател на журито е д-р Владимир Демирев - етнолог в Регионалния исторически музей, членове са Иван Стоянов - ръководител на оркестъра на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен и Станка Иванова – хореограф.

Всички състави ще получат диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място има осигурени парични награди.

Специални гости на празника ще бъдат общински съветници от побратимения на Сливен гр. Печ, Унгария. Делегацията е на посещение, свързано с културен обмен и представяне на фолклорни ритуали от Унгария, аналог на нашите маскарадни игри.